+.*
Sunday, September 8, 2024
HomeFormula 1Kommentti: Sergio Perez, olet häpeäksi F1-sarjalle

Kommentti: Sergio Perez, olet häpeäksi F1-sarjalle

11
Kommentti: Sergio Perez, olet häpeäksi F1-sarjalle


Sergio Perezin ja Red Bullin irvokas pakko-avioliitto tuhoaa lajin uskottavuuden, kirjoittaa Henri Nyholm.

21.7. 13:32

11. 16. 16. 8. 7. 19. 16.

Siinä ovat Sergio Perezin aika-ajo-sijoitukset seitsemästä viimeisestä osakilpailusta.

Sijoituksia on vaikea erottaa Valtteri Bottaksen suorituksista. Bottas ajaa Sauberilla, joka on suunniteltu kengännauhabudjetilla ja niin huonosti, että alkukaudesta autoon pystyttiin hädin tuskin vaihtamaan edes renkaita varikolla.

Sergio Perez ajaa Red Bullilla, autolla, jolla Max Verstappen voittaa muutaman kuukauden kuluttua neljännen peräkkäisen maailmanmestaruutensa. Verstappen jäi eilen Hungaroringin aika-ajoissa kolmanneksi.

Se on heikko suoritus, hänelle. Maaliviivan ylitettyään Verstappen hakkasi rattiaan raivoissaan.

Perez antaisi tällä hetkellä kolmannesta sijasta luultavasti vasemman kätensä. Sen saman, jolla hän ohjasi autonsa rengasvalliin heti aika-ajojen alussa.

Sergio Perez romutti autonsa Unkarin osakilpailun aika-ajoissa. Kuva: Balint Szentgallay / ZUMA / mvphotos

F1-sarjan historia on täynnä huipputallien kakkoskuskeja, joiden tehtävänä ei alunperinkään ollut voittaminen, vaan ykköskuskin voiton ja tallin menestyksen varmistaminen.

Michael Schumacherilla oli omat lakeijansa Eddie Irvinestä Rubens Barrichelloon. David Coulthard nieli lopulta ylpeytensä Mika Häkkisen ylivoiman edessä. Valtteri Bottas kuunteli kiltisti Lewis Hamiltonin ehdoilla annetut radiokäskyt.

Max Verstappen ei ole helppo tallitoveri, eikä julkisuuskuvansa perusteella oikein mukava kaljakaverikaan. Hän kuitenkin sattuu olemaan yksi F1-historian lahjakkaimmista kuljettajista, joten Red Bull rakentaa autonsa Verstappenin ajotyylin ehdoilla.

Talli on sitkeästi etsinyt lentävän hollantilaisen rinnalle kakkoskuskia, joka suoriutuisi tehtävästään riittävän hyvin.

Daniel Ricciardo vietti silloin vielä teini-ikäisen Verstappenin rinnalla kaksi kautta. Pierre Gasly kesti puolikkaan kauden, Alex Albon puolitoista. Perez aloitti Red Bullilla pirteästi ja hän näytteli merkittävää roolia Verstappenin taistellessa Hamiltonia vastaan kaudella 2021; se oli hatunnoston arvoinen teko, optimaalinen kakkoskuskin suoritus.

Perez aloitti Red Bull -uransa kaudella 2021.

Perez aloitti Red Bull -uransa kaudella 2021. Kuva: Charly Triballeau / AFP / Lehtikuva

Kesällä 2023 – yli vuosi sitten – kaikki muuttui. Perezin suoritustaso ensin hiipui ja sitten romahti. Viime kaudella Red Bull oli historiallisen ylivoimainen auto, joten Perez ylsi silti kuljettajien MM-sarjan kakkossijalle.

Paperilla pätevän tuloksen takana oli kuitenkin huolestuttava trendi; kauden jälkimmäisellä puoliskolla Verstappen voitti kymmenen osakilpailua ja Perez ylsi toiselle sijalle vain kahdesti.

Tällä kaudella Red Bull ei voi enää ummistaa silmiään Perezin otteilta. McLaren on kirinyt kauden mittaan tallin rinnalle ja ohi, eivätkä Mercedes ja Ferrari nekään ole kaukana perässä. Kisasta toiseen sauberien ja williamsien seassa pyörivää Pereziä mukanaan roikottava Red Bull johtaa valmistajien sarjaa ainoastaan siksi, että myös sen kilpailijat ovat hölmöilleet.

Kesäkuun alussa 2024 Perez sai Red Bullille kahden vuoden jatkosopimuksen. Uutinen oli shokki jo silloin ja se herätti kysymyksiä skandaalien keskellä painivan tallin sisäisistä valtataisteluista. Kuudessa viikossa asiat ovat menneet radikaalisti huonompaan suuntaan.

F1-sarja ei ikinä ole ollut meritokratia; kuljettajan nopeuden lisäksi aina on ollut merkitystä myös sillä, mistä hän on kotoisin ja paljonko hän tuo rahaa mukanaan.

Perez on kotimaansa, yli sadan miljoonan asukkaan Meksikon, lisäksi valtavan suosittu koko latinalaisessa Amerikassa. Hän tuo mukanaan Disneyn, Mobilin ja Nescafen kaltaisia megaluokan kumppanuuksia. Niin kauan kuin Perez on ollut riittävän hyvä, hän on ollut Red Bullin kaltaiselle organisaatiolle täydellinen lähettiläs.

Perezin otteet ovat saaneet tallipäällikkö Christian Hornerin mietteliääksi.

Perezin otteet ovat saaneet tallipäällikkö Christian Hornerin mietteliääksi. Kuva: Giuseppe Cacace / AFP

Perez ei ole enää riittävän hyvä. Hän on surkea – ja matkalla F1:n historian huonoimmaksi kakkoskuskiksi.

Perezin ja Red Bullin välinen suhde on tällä hetkellä tragikoominen: Perez ja tallipäällikkö Christian Horner vakuuttavat medialle viikko toisensa jälkeen meksikolaisen kohentavan otteitaan, vain jotta kamerat pääsevät seuraavassa osakilpailussa poimimaan varikkomuurilla kiehuvan Hornerin kuviinsa jälleen uuden Perez-virheen jäljiltä.

F1 ylpeilee sillä, että sarjassa ajavat maailman 20 nopeinta kuljettajaa. Kaikki tietävät, ettei se ole totta; Logan Sargeantin kaltaiset maksukuskit ovat olleet läsnä sarjassa aina. Siihen katsojat ovat kuitenkin tottuneet luottamaan, että sarjan kärkitallit tekevät kaikkensa voittaakseen. Red Bull ei tällä hetkellä täytä tuota hiljaista lupausta.

Absurdin tilanteen tulee lopulta ratkaisemaan tuttu asia – raha. Valmistajien mestaruuden voittava talli tienaa palkintorahaa arvioiden mukaan 140 miljoonaa puntaa. Red Bull tuskin voittaa tallimestaruutta vain Max Verstappenin siivellä.

Red Bull on miljardiluokan korporaatio, jolle 140 miljoonaa puntaa ei ole erityisen merkittävä summa. Mutta jos me jotain miljardiluokan korporaatioista tiedämme, niin sen, etteivät ne jätä tarjolla olevia rahoja ottamatta.

Niinpä Sergio Perezin on aika mennä.



Source link : https://www.is.fi/formula1/art-2000010577672.html

Author :

Publish date : 2024-07-21 22:48:17

Copyright for syndicated content belongs to the linked Source.